JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

UŠIJ SI HALENKU!

UŠIJ SI HALENKU PŘESNĚ TAKOVOU, JAKOU CHCEŠ!

 

Dlouho se mi tu množí dotazy, kdy bude k sukním i nějaký vršek a na všechny jsem vždycky odpověděla, že jo jo.. brzy, makám na tom.

Makám na tom.. ale je to sakra zdlouhavý proces a nemám teď až tak volné ruce, abych to mohla konečně dotáhnout. A jsem z toho fakt rozladěná a smutná, že vám nemůžu dát to, co chcete a potřebujete - od toho tu jsem, abych plnila sny, o kterých možná ani nevíte, že je máte!

A dnes mi svitlo - však nebuď blbá, tvou práci sleduje kopa šikovných žen, všem sice nepomůžeš, ale i málo se počítá a lepší něco, než nic! A tak jsem pro vás vytvořila návod, jak si krásnou a extra pohodlnou halenku ušít!

 

Tím bych vás chtěla jemně navést nejen k tvůrčí ruční práci, ale také uvědomění si jedinečnosti, kterou máte jen a pouze ve svých rukách. Každý kousek, který ušijete a vyšijete bude totiž naprosto jedinečný originál a bude vypadat přesně tak, jak chcete! 

Můžete si říct něco ve smyslu, hej jasně Májo jeden střih pro tadyhle třeba sto tisíc bab, no to je jedinečnost jak noha, fakt...

A je a je!! Každá si přece zvolíte jinou látku, jinou barvu, jinou kombinaci a třeba si ju aj vyšijete! Možností je tedy neurekom!

Nebojte se být paní své skříně! Pomalejší už taková móda být nemože!

 

JDEME NA TO!

Budete potřebovat:

Nůžky,

nitě,

stroj,

špendlíky,

křídu,

tužku a velký papír,

pravítko,

zicherku,

asi 60cm bavlněného šikmého proužku,

1-1,5m látky,

něco přes půl metru gumičky,

případně kraječku, nebo jiné ozdobičky dle uvážení

 

POSTUP:

Pokud jste se rozhodli pro papír, rýsujte na papír, můžete pak šablonu používat dokola. (Vždy je možnost to natentovat rovnou na látku...) Narýsujte si dva kusy, s menším a větším průkrčníkem.. Ten s menším bude zadní díl, ten s hlubším bude přední.

Takže - máte asi metr látky, ta je z obchodu přehlá v půli... Tak ji přehněte ještě jednou tak, aby ten obchodový ohyb byl u pevných okrajů látky, tedy "po osnově". To bude střed zadního a předního dílu, kdy na zadním bude šev a na předním ne.

Podle obrázku naměřte a vykreslete střih, nebo přiložte střih papírový (ten zadní)našpendlete a vystřihněte. Teď máte celkem tři kusy něčeho.. Ten velký co je v přehybu látky a bude předním dílem potřebuje hlubší průkrčník, přiložte tedy střih předního dílu a opravte tuto drobnou nedokonalost.

 

střih na halenku                 Ušij si svou halenku!                Střih na halenku

 

Pozor! Zapomněla jsem to do obrázku zakreslit, ale tam, kde byste měli měřit 1/4 obvod hrudníku + min. 3cm je "délka zad". Tu naměříte odzadu na krku dolů k pasu, kde si uvážete šňůrku, nebo fest vytáhnete tepláky.. většinou je to kolem 41cm. Tedy zakreslíte od rožečku nahoře směrem dolů a odtud kolmici, na které už bude čtvrt hrudníku a min. 3cm (na každou čtvrtinu, ne na celek!).

Takže to jedete zvrchu dolů nějakých 41cm a pokračujeme dál zhruba na 50-55cm, jak dlouhou halenku chcete. V pase uděláte kolmici a na ní naměříte, co jste spočtli - u mě třeba obvod hrudníku 90cm.. čtvrtina je 22,5 +3 cm, mám raději volnější, dám tedy +4,5cm a narýsuju 27cm. 

Nezapomeňte si také ustřihnout rukávky - ty mají cca 30cm x  půl šíře látky. Řekněme že tedy 30x70cm - dva kusy.

Dál už by to z obrázku snad mělo být v pohodě... :-)

Mějte na paměti, že toto je střih pro maximální obvod boků cca 115cm! Máte-li větší velikost použijte papírový střih, protože se vám to na jednu šíři látky nevejde. Střihy pak dejte protilehle na látku, jak je z krámu, žádné další ohýbání... :-) (dole pak samozřejmě nebude 35cm jako na obrázku, ale 1/4 obvodu boků+5cm)

 

Včil sešijte náramenice a zadní středový šev a olemujte. Zažehlete. 

Když už stojíte u žehličky rovnou zahněte na dvakrát i okraje rukávů a to 1 a 2cm. Nezašívejte!

Je lepší udělat výstřih hned jak to jde, předejde se jeho deformování a vytažení, při různé manipulaci. Tedy - olemujte průkrčník na tenko šikmým proužkem, pěkný návod najdete třeba tady. Uf! To nejhorší máte za sebou!!

Sedněte zpět ke stroji a nařaste oba rukávky na délku akorátní k všití do rozdělaných rukávů, jak na to můžete omrknout třeba tady.

(Ten pokusný reel je dlouhý, klidně to přeskákejte.. :-)) Všijte nařasené rukávky a olemujte, zase zažehlete a to směrem ke krku.. Můžete šev proštepovat v kraji, nebo ozdobit kraječkou.

Včil sešijte oba boční švy i s rukávky a to až do kraje - tedy zažehlené lemy rukávků rozmotejte. Překvapivě .. zase olemovat a zase zažehlit, aby to bylo celé pěkné.. 

Nastehujte si ty zažehlené kraje rukávků, esi se to někde pohlo, požehlete to znova, aby hrany navazovaly. Prošijte těsňunko u kraje a na konci nechce asi 1,5cm dírku. Chcete -li tam drobný frilánek, proštepujte hranu asi v 0,5cm okolo dokola, bez dírky.. tama se nic provlékat nebude. Hlavně aby do toho tunýlku vešla ta zicherka! Na zicherku navlečte gumku délky obvodu předloktí, provlečte tunýlkem a sešijte ji. Rukávky hotové!

Posledním úkonem je začistit dolní kraj a sice opět dvojím podehnutím, tentokrát ale na tenučko, tak tenko, jak to půjde.. Nezapomeňte žehlit!!

Žehlení je půlka šití!

 

Jak si ušít halenku

            Boho halenka               Handmade halenka

 

TVÁ HALENKA MŮŽE BÝT JAKÁ CHCEŠ!! BUDE VŽDY ZCELA JEDINEČNÁ, STEJNĚ JAKO TY!

 

Pro ty, co na šití nemají kdy, nechce se jim, nebo si myslí, že neoplývají talentem, mám taky vymyšlený plán! Uvidím, jak dopadnou výsledky kolonoskopie, co mě čeká a jak moc budu v depresi, když budou na prd, ale buď jak buď dokončím rýsování, modelace, střihové úpravy a  prototypy a pak vyhlásím "preorder".

Abych měla víc jasno, můžete se do pořadníku na halenku hlásit už včil. Stačí mi napsat na mail, nebo na sítích a já si vás připíšu do seznamu "Ženy co chtěj halenku od Máji a žádnou jinou". Samozřejmě místečko v pořadníku nezavazuje k nákupu, ale rovnou počítejte, že halenka bude možná stát víc jak mé sukně, protože je prostě pracná a střihy se nenarýsují samy.. :-)

 

Facebook                                 Mějte se a ať to šije!!                                      Instagram

Mája - Tradice nemá hranice

EDIT: K HOTOVÉ HALENCE MŮŽEŠ ZÍSKAT TAKÉ VYŠÍVACÍ MOTIVY ZDARMA!!

"TADY"

 

Zpět do obchodu