JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

DIY PŠENIČNÝ ŠKROB II

ŠKROB MÁTE? A MOHLA BYCH HO VIDĚT?

Minisérie článků "Z pola do kola"

 

 

ČLÁNEK TŘETÍ - ŠKROBENÍ

 

V minulém článku jste dodělali svůj homemade pšeničný škrob. 

Pomelte v robotu, nebo lépe v mlýnku na kávu, neb má větší silu a prosejte. 

Hrubší zbytky můžete využít v kuchyni k zahuštění polévek a omáček, ve vodě jdou také rozmíchat, jen musíte být pečlivější.

Jemný škrob využijete při škrobení.

 

Jak vyrobit doma pšeničný škrob                     Pšeničný škrob                    Pšeničný škrob

 

Povedlo se mi z těch řekněme 600g mouky udělat večeři pro dva a zbylo mi 249g škrobu celkem. Asi půlka byly hrudečky, ale na to jsem nedbala a hodila to do lavora celý.

 

Pšeničný škrob                    Pšeničný škrob                    Pšeničný škrob

 

POSTUP ŠKROBENÍ SPODNIČKY "NA LÍTAČKU":

 

Do lavóra nalejte asi 3l vody, nebo trochu víc.. tak od oka, aby se tam vešla celá spodnička pod hladinu.

Nasypejte svůj "fency šmency" domácí škrobík a pořádně rozmíchejte, hrudečky rozemněte, nebo si jako já pomožte tyčovým mixérem. Někdo dává i trochu mýdla, já jen hrstku boraxu. Borax aktuálně koupíte jen na IČ, tak se poptejte, která ochotná živnostenská duše vám ho koupí. 

Rozmícháno nachystáno, nyní ponořte spodničku. Šňůrky nechce nad hladinou, ty nemusí být naškrobené

Někdo nechává ležet, někdo ne...vyzkoušejte co vám sedí, tady u škrobení "aby se neřeklo" je ten postup takový volnější, u škrobení na tvrdo je to úplně jiná hra. Nu počkejte, až spodnička škrobovou lázeň natáhne, pak lehce vyždímejte a položte na nepoužívaná prostěradla, povlečení, velký ručník.. Zamotejte a jděte si po svém. 

 

Spodničku takto nechte ležet pár hodin, někdo nechává aj přes noc.

 

Škrobení spodničky                    Škrobení spodničky                    Škrobení spodničky

 

Ručníky, nebo povlečení nebo do čeho jste to motali nasajou postupně přebytečnou vodu. Pak už přichází na řadu žehlení.

Žehlete po líci a starou obyčajnou žehličkou bez napářky, jde o to, aby se celá spodnička vysušila.

Škrob se vlastně uvaří a po úplném vyschnutí spodničky pěkně vytvrdne. 

 

Nenapařujte to - nikdy.. změklo by to!

 

Když se žehlička moc lepí, přetřete spodničku trochu kostkou pracího mýdla. Dbejte na to, aby byla žehlička na povrchu látky neustále v pohybu, škrob se rád a velmi rychle připaluje a nikdo nechce na spodnici žluté fleky. 

Jestli budete v průběhu skládat varhánky je na vás, já nebudu.. tohle je spodnička fakt na lítačku a škrobená je jen proto, aby škrob chránil látku před špínou a aby držela aspoň maličko.

 

Mějte na paměti, že domácí pšeničný škrob je trochu hrubší a přeci jen obsahuje zbytky obilí, takže není tak zářivě bílý, jako čištěný průmyslově. Nehodí se tedy na slavnostní příležitosti, spíš na "takové to domácí škrobení".

 

Minuli jste předchozí články? 

Článek první ZDE

Článek druhý ZDE

Zpět do obchodu