JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

TURECKÉ ŠÁTKY!

ŠÁTEK, CO DEFINUJE TRADICI!

 

Někdy loni, nebo možná letos začátkem roku, ani nevím.. byla jsem v Hradišti pro nový šátek, trochu menší, protože látka je tlustá a na mou malou hlavu to nejde pořádně uvázat. Bavily jsme se s prodavačkami a co nezjistím? Brzy nebudou? Jak jako?.. Nebudou!

 

No a je to tu, nejsou!

Prostě puf! A výroba skončila, protože je finančně náročná a šátků se za rok jaksi neprodá úplně moc nakonec.. Sami porovnejte, jak často si kdo koupí turečák, dvakrát za život? 

A tak nemáme. Co se dá dělat. 

No něco se dělat jakože dá! 

Tak jsem se do toho dala.. Ve skutečnosti už někdy před šesti lety, kdy jsem poprosila kamarádku grafičku, aby mi obkreslila starý šátek do vektoru. Ona je to ale tuze náročná věc, takže po těch letech práce tu a tam po večer, jsem měla (teda mám) dvě kytičky - ty včil zdobí novou kolekci turečákových ponožek. Jenže ten motiv nebyl nakonec, jak jsem si představovala. Byl přesně tak, jak jsem chtěla, se všemi chybami a vadami, ale  - chtěla jsem to blbě prostě a nebylo to ono. A do zbytku motivu už se jí nechtělo, však to dá rozum, takovej práce žejo. 

Nicméně jsem vděčná, že mám aspoň to a za tunu jejích dobrých rad, které jsem potřebovala vzápětí.. 

Někdy tehdy, jak jsem byla pro ten šátek.. tak jsem si taky koupila za poslední vydělaný peníz grafický tablet XP-Pen Pro, takový nějaký největší co byl. Velký, drahý a vůbec jsem netušila na co pořádně.. K tomu jsem na (té kamarádky) doporučení stáhla Affinity Designer, ten se nakonec líbil taťkovi, takže mi ho koupil a sobě taky.. Není drahý, ale nestihla jsem si ho koupit sama, dostala jsem ho k narozeninám.. :-)

Tohle všechno běží na mém tuze pomalém postarším  notebooku, co nemá jeden pant už nadobro a vůbec je celkem svéhlavý.

Původně jsem se chtěla zabývat hlavně výšivkami, výšivkovými motivy a tvorbou střihů. Na to je zas ještě jinej a o dost dražší program, když pominu PDS Tailor za půl mega. A skutečně jsem pár vyšívacím motivů vyplodila! Pak přišel komplexní útlum energie i nálady, pak mě zlobilo střevo a kdesi cosi, no nesáhla jsem na to půl roku. 

Ovšem - jak to tak bývá, nouze naučila Dalibora housti! 

Šátky vážně zmizely a na facebookových skupinách nastala panika, jak na začátku Covidu s toaleťákem. Tedy jsem si řekla, no nic, kdo, když né ty! A pustila jsem se do neznámých vod trochu. Pokus o vygenerování motivu na pracovní šátek už jsem měla za sebou, to jo, ale ne na něco co má pomalu metr a půl a je tam milion různých věcí a větších či menších zrad? Výzva, velmi!

Zvládla jsem to! Dalo mi to v základu 43 hodin! Obávám se, že i zkušený grafik by na tom byl nakonec podobně a to jde o nejjednodušší motiv jaký jsem našla a seskládala po novu. Jak se pustím do těch starších a složitějších, tak se opupínkuju.. určitě.. :-D

K tomu pár hodin (asi 6) mi daly halúzky, to byl boj to by jeden nevěřil. Sestavit to tak, aby to pěkně sedělo, navazovalo a ještě aby to sedlo jako do toho šátku samého. Ale dobrý, to taky mám.

 

Turecký šátek tmavý plný   Turecký šátek tmavý plný

 

Včil co? Včil to nejhorší. Tisk.

Pravděpodobně asi moc z vás nepotřebovalo nikdy nechat si natisknout vlastní látku, já tyhle plány měla někdy od roku 2013 a najít fabriku, co by netiskla kilometr minimální odběr, nebo vůbec tiskla na bavlnu a nedej bože ještě v gramáži a typu jaký potřebuji.. no.. ano.. deset let mi to dalo! Proto ano, ne nepodělím se, kde tisknu, pardon. Zajisté mě pochopíte.

Takže, jsme v bodě, kdy je nachystaná grafika, paní z firmy nacenila, oukéj.. a jde na mateřskou s tím, že - napište si tadyhle na celofiremní mail, on se vás někdo ujme. A stalo se, jenže milá paní nikomu nepředala svou dosavadní práci, kdybych se hned neozvala, týdny čekám na nic, protože to do tisku nezadala. Dokonce mi to i úplně blbě nafakturovala a já se modlím, aby mi prošla "levná" domluva s ní a nemusela pak platit za vzorování zhruba čtyřnásobek už tak nijak malé částky. Prostě hm, no paní tam asi nebyla nejlepší zaměstnanec, ale ta co mě má na starost včil odepisuje dřív jak za týden a zdá se už vše v pořádku. 

Vzorování je tedy objednáno!

Dodání 4-6 týdnů, dodání pak objednávky, kdy min. odběr je "jen" 60m je stejné.. Takže na šátky se můžeme těšit tak v lednu. Taky se musí nastříhat a olemovat. Tedy pokud bude vše v pohodě a tisk bude pěkný atd. Upřímně ale, není moc na výběr, není jiné firmy u nás, co by splňovala mé nároky na materiál. Turecký šátek se nedá uvázat jen tak z něčeho, to víme. Musí být hustý, ale tenký a to ne každá firma dodává prostě. 

Také, no ano.. budou zespod bílé. To se nedá nic dělat, jinak to nejde a nepujde. Tady je potřeba zatnout zuby a říct si, že ano, i tímto směrem se vyvíjí kroj. Ostatně, turecký šátek pro svou čučavost vytlačil velkou spoustu jiných druhů šátků a pokrývek hlavy,.. ale o tom zase jindy. 

Zatím se prosím kochejte aspoň obrázky turečáků se zcela novými motivy, nebo budoucími pracovními šátky, které také dávám dokupy.. :-)

Mája - Tradice nemá hranice

Zpět do obchodu