JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

O přátelství a věčné kráse

O přátelství a věčné kráse

 

Jak romantický popisek a při tom taková normálně nenormální věc...

To je tak když souhrou mnoha okolností, které započaly někdy před ehm.. 13 lety se zcela náhodně na netu seznámíš s nějakou děvčicou ze zcela neznámé Horní Dolní kdesi ve Středních Čechách. Jen tak, že jí kamarád koupil sukni a koukej jak mi sluší a jakou mám pipku!

Doslova

Ona totiž chová slépky a poslala mi fotku jak s milou pipénkou pózuje - v té sukni samozřejmě. Ona totiž tahle mladá dáma, známá jako Glancie chová těch slépek kolem dvou set. Píše publikace o welfare a vůbec je to tuze činorodá osoba a tak máme po těch asi třech - čtyřech letech stále spoustu témat,  o kterých bychom si mohly donekonečna psát. 

Možná si vzpomenete i na příspěvek, jak jsem jela do Pardubic na výstavu krojů. 

Jo to je přesně ona, tehdy jsme se potkaly konečně poprvé no a sedly jsme si, jak prdel na hrnec. Takže pokračovalo pozvání k nim do Horky na Horeckou farmičku na jejich oslavu, pak k nám do Loze na naši oslavu a naposled jsme se spolu vydaly na film Jagna do Brna. Ona tam Glancie totiž potřebovala studovat cosik v MZK a, jelikož jsem tam celkem dobu žila, zrobila jsem průvodce a domluvila spaní a tak.. Studovala nářečí a písně v její oblasti. 

Krom toho, že chová ty slépky a má tu farmičku na zeleninu a květiny se totiž taky rozhodla, že obnoví dávno zapomenutý lokální kroj, konkrétně Libochovický - tam někde od nich zkrátka. No a já si možu klepat na ramínko, protože jsem to byla já (ano samochvála), kdo ji mírně postrčil nech sa teho nebojí a vzhůru do toho a i když vůbec nerozumím jejich krojům, šití funguje všude stejně a možu radit aspoň  v tem. 

Jestli chcete něco vědět o krojích, zvycích, mluvě a dalších lidovostech z Podřipska, vřele doporučuji sledovat instagram @glancie_kvetotvorba nebo facebook Květotvorba

Zdá se to jako trochu divný název? No jo inspiraci v národním obrození nezapře.. :-) 

Proč to ale celé tady píšu, no to proto, že podpořit přítele, nebo oblíbeného tvůrce lze i zcela zdarma a bez peněz... Sdílením, komentářem, dobrým slovem.. no nebo třeba článkem - proč né že. 

Takže včil to důležité.. Glancie, mimo zeleniny bez pesticidů, herbicidů a jiných idů.. a mimo barevných vajec od spokojených slepiček, medu a nevím čeho všeho ještě, totiž také pěstuje nádherné sezonní květiny, které si můžete objednávat spolu s okurkami a dobrotami. Nebo.... si můžete na míru svému vkusu nechat vyrobit věčnou malou krásu v podobě slaměnkových doplňků. Tvoří překrásné hřebínky, čelenky i korsáže, nebo na co i vzpomenete a nejen, že to jsou unikátní kousky, kdy díky přírodnímu materiálu prostě nejdou zreplikovat, ale hlavně jsou originální a nikoho s takovou krásou na plese jen tak nepotkáte! Pryč s umělými plastovými květinami! Nakupujte ručně okopávané s láskou v Horce pěstované a zaručeně bez chemie!

Takový svatební věneček jako sama měla na svatbě se neokouká, neomrzí a dobře skladovaný vydrží dlouhá a dlouhá léta.

Chápeš jo? Vidíš v tom to co já? 

Přírodu co můžeš nosit! No a jak to bude teprve vypadat ke kroji, nebo lidové stylizaci, místo ne moc vyvedených umělých kytek koupených kdovíkde (pozor, tady nemyslím, ručně vyráběné umělé květy přímo pro kroje, ale takové ty fancy věnce samá stuha - no víme). 

 

A víš, že to byla Glancie kdo známé návrhářce spodního prádla dělal věnec na legendární focení kolekce Slaměnky? Ano i Riwaa Nerona už od ní svůj vysněný kousek má - a ty?? 

 

Zpět do obchodu