JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

DIY PŠENIČNÝ ŠKROB

JAK SI DOMA VYROBIT PŠENIČNÝ ŠKROB?

Minisérie článků "Z pola do kola"

 

ČLÁNEK DRUHÝ - ŠKROB

 

V minulém díle jsme si užmoulali na svačinku Seitan. Kdo nečetl, odkaz na článek ZDE.

Dnes vám popíšu, jak extrahovat pšeničný škrob. 

Nic na tom velice není, je to odpad při výrobě Seitanu, pamatujete jak jste včera tu kalnou vodu slévali? 

 

POSTUP:

Postup je následující a ač velice zdlouhavý, tak je jinak vcelku jednoduchý.

 

Seitanové "mléko" jste sléli do velkého hrnce a nechali stát přes noc, aby škrob sedl ke dnu. Včil vylejte škaredou vodu, co zbyla navrchu a nalejte vodu čistou. Jako "nenewtonovská" kapalina drží škrob pevně na dně a abyste ho rozmíchali, je třeba použít hrubší síly, tak se toho nebojte a opřete se do toho.

 

Nachystejte si lavorek, sítko a filtrační materiál - plátno, utěrku, nebo jako v mém případě kus organzy. Pšeničné mléko  udržujte v pohybu, aby pšeničný škrob zas nezačal sedat a nalejte postupně přes sítko. Jelikož má prostě neustále tendenci se usazovat, míchejte i v sítku. Na konci snah zbude v pláténku nejhrubší "bordel" a ten vyhoďte.. nebo ho přidejte do těsta na chleba. Pořád je to pšenica a je jedlá.

 

Jak vyrobit pšeničný škrob                   Hrubé zbytky pšenice                  Domácí pšeničný škrob

 

Nyní máte v lavorku vlastně totéž... překvapivě, to zas necháte stát, dokud škrob nesedne na dno a postup se opakuje.

Tentokrát ovšem pohledáme nějaké hustší pláténko a už nemícháme, necháme posedat přímo v pláténku, to se brzy ucpe a dolů pomaličku kape už jen čistá voda. 

Samozřejmě to na fotce už nemám, protože jsem si to blbě připevnila a půlka mi čváchla do hrnce. 

Nicméně, valná většina škrobu nyní dokapává v pláténku a až tohle dopíšu, půjdu hrudku vyklopit. 

 

Pšeničný škrob (a každý jiný) je jako šutr, když se mu chce... tedy hrudku nalámejte na menší kousky a dejte sušit na sluníčko, nebo do sušičky. 

Jak postupně prosychá, půjde lámat na menší a menší a nakonec půjde pomlít na úplný prach. Ten naposledy přesejeme a hotovo!

 

Až mi vyschne, napíšu kolik ho mám a jak si s ním naškrobit třeba kasaničky.

Mějte se, Mája!

 

Zpět do obchodu