JARO JE TADY! VYŠIJ SI ROZTOMILÉ PTÁČKY! PDF MOTIV ZDARMA PRO VŠECHNY NOVÉ ODBĚRATELE NEWSLETTERU!

Dyňa v prosinci?

Co? Dyňa?
Sama si dyňa!
 
Občas jo.. :-D
V některém ze starších příspěvků nebo komentářů nebo v článku, ani nevím.. jsem určitě veřejně napsala, že mě trápí UC, sviňa jedna to by jeden nevěřil.
Po tom, co mi někdy v září krásně zabrala kupa Prednisonu, jsem tam, kde jsem byla - brekeke. Co ovšem pozoruji nejvíc je, jaký neuvěřitelný vliv to má na psychiku. Lusk a budeš se cítít na ho*** fyzicky i duševně. Hodně budeš někde.
A bylo mi smutno, takové to až dětinské smutno.. spravilo by to koťátko, ale Lucifera by se asi netvářila úplně nadšeně a vlastně jsem tak unavená, že bych na to nakonec neměla nervy ho tu honit a vysvětlovat, co nemá ničit.. 
 
I zamyslela jsem se, co jiného by mi mohlo aspoň nějak udělat radost. Není to lék, žejo, je to furt zaplácnutí, ale lepší jak hledět a nedělat nic..
Tak si říkám, koupíš si nové látky! Ne, nedošilas co tu máš a do jara nedošiješ asi ani (kupy a kupy)..
Koupíš si semínka!! Ne, máš tu dvě bedny a některé v profi mega balení a loni jsi vysela sotva mrkev v půlce prázdnin..
Už jsem to pomalu vzdávala, když jsem si vzpomněla, jak super bylo předpěstovávat sazenice pod světly, ještě než jsme sem stěhovali. Měla jsem regál plný kytek a zeleniny a bylo to boží. No proč né! Světla furt mám, semínek tři pr***e - tak já si něco vypěstuju. Budu pozorovat jak se mi to klube a jak mi to roste a budu se tu s tím piplat a když mi to nezdechne, budu mět radost! Logika!! Aha?!
Včil vybrat co.. chce to něco co za A nekvete, nebo kvete tak, že se to dá bez větší námahy ručně opylovat (tedy hrášek, fazol asi ne) a za B to nebude mít kůlový kořen, ten se do květníku nevejde (mrkve třeba). Oharky? Když koupím konečně garnýže, může klidně obrůst okno jak v pohádce.. Hm, ne ne.. moc květů a nebydlím tu sama, to by nemuselo být schváleno na vedení. Mě by nevadilo, kdyby se tu kytka plazila po celým baráku, ale...ehm... Takže..
Co kvete málo a je výnosné, tj. stojí za to se s tím piplat, výsledky jsou rychle vidět a bude to zábava?
Dyňa! Ó ano! Moje oblíbená kytka!
 
Počkaj moja, jako fakt? Dyňa v interiéru?
Proč vlastně né, dýně se dají pěstovat v úměrně velkých nádobách, jen potřebují živiny vodu a ... hodně světla (dlouhý den) který vyčaruji mávnutím kouzelného proutku směrem k čudliku na zářivce!
 
Bém! Rozhodnuto!
Nebo ne?
Ach né.. problém II, možná sis vybrala co chceš pěstovat, ale včil to nejtěžší.. jakou odrudu?? Jakou, bohové .. JAKOU??
Panika toto, voda na můj mlýn nerozhodnosti při výběru z více jak jedné možnosti. Mám tady dohromady myslím 11 odrůd dýní (cuketa by taky šla - hlodá mi, zaplaším - už sis vybrala), těžký výběr, jasně že bych chtěla ty nové, co neznám! Ale co drobnoplodé? Ty by byly do nádoby lepší.. no jo, ale aby z toho něco bylo, musely by zas být hodně dlouhé, aby tam bylo povíc plodů.. chm hm, takže nějakou velkoplodou..
Goliášku? Šupe ti? (R.prohlásil, že klidně, ale mám si ji vysadit rovnou do koleček, abych ju pak odvezla.)
 
Tak jakou jako ale?? 
No a co tu.. tu.. no víš kterou, jak tady máš někde zakundané poslední dvě semínka, jak ti to zdechlo vždycky. 
 
Sweet meat oregon homestedaNezdolný zahradník, Carol DeppeSweet meat oregon homestead
 
No jo! Sweet Meat Oregon Homestead! Jasně! To bude moje #petpumpkin! Domácí mazlík k sežrání!
(Hovory sama se sebou nakonec vyřeší vše)
 
Sweet Meat Oregon Homestead je velmi legendární dýně, proč? Protože ji vyšlechtila jedna milá dáma a z čisté dobroty srdce ji nenechala licencovat, ale místo toho ji rozeslala zcela zdarma do světa, aby se všichni zahradníci měli dobře! To je co? Je to středně velká dýně šedozelené barvy mírně zploštělá, šlechtěná speciálně na užitkovost a skladování. Má velmi silnou dužnatou část a malou část se semínky, která jsou ale slušně velká a je jich dost i na jídlo. Velkou výhodou této dýně je, že při vhodném skladování vydrží až 10 měsíců! Některé kusy prý i rok! Měla by být velmi sladká a lahodná - tak uvidíme...
Jo a ta dáma se jmenuje Carol Deppe a tímto zcela nezištným způsobem šlechtí zeleninu na horší časy. Napsala výbornou knihu Nezdolný zahradník, kterou vřele doporučuji, pokud začínáte se zahrádkou. Vypozorovala a v praxi ověřila, co se oplatí a neoplatí pěstovat a chovat a jak se obecně připravit na horší časy, ať už nastanou, nebo ne. Její semínka se u nás dají koupit v Permasemínkách i u jiných firem, nebo je můžete získat např. v mé oblíbené Semínkovně Zlín. Samozřejmě ne všechny a tak .. Příp. by šly určitě objednat přímo od Carol, vsadím se že má kopec nových odrůd. Nad touto variantou se asi zamyslím. 
Knihu Nezdolný zahradník rozhodně nedoporučuji někomu, kdo čeká samé obrázky, těch tam moc není a určitě není pro ty, co už tak mají postapo tendence, mohlo by to vyvolat menší a možná i větší mánii. Knížka je velmi motivující.
 
Takže jsem zašla do šopy, donesla ty svoje dvě bedny semínek a začala hledat titěrný pytlíček s posledními dvěma postaršími semínky. Našla!
Zasadila jsem a čekám. Když už jsem u toho byla vysela jsem si i listový salát a z pudu niterného mičurinství také zcela pokusně ranné špičaté bílé zelé. Píšou sklizeň po 45 dnech od přesazení, tj. třeba 60 dní celkem? To mi vyjde na fašank! Zhruba.
Dnes to máme třetí den, salát a zelé už se probudili k životu, dýnička má ještě čas. Kéž bohové dají a vzejde a pak teda přežije mou péči. Pokud se totiž zadaří, tak i když dvě rostliny jsou celkem málo na semenaření - mělo by se mi podařit vyselektovat určitě aspoň jednu pěknou, typově správnou dýničku, z té udělat Rosťovi další kompot a semínka vrátit do Semínkovny, protože tadyhle pěstováním uprostřed zimy v bezpečí domova, mám dokonalou jistotu, že se mí nespráší. Dýně mají vegetační dobu kolem 90-120 dní, tahle 100 dní. Takže bude teoreticky akorát první týden v dubnu! Juch!
 
Teorie skvělá ne? 
 
A věděli jste, že na Uprkových dušičkových obrazech najdete dýňové lampiony? Žádná emerická sranda halloweenská, pěkně slovácká vynalézavost! Dříve se dělaly lampionky i z cukrovky, krmné řepy, nebo tuřínu.. ty se ale už dnes na malých zahrádkách moc nepěstují.  Upřímně jsem nenašla nějak staré a tradiční dýňové recepty, teda jako ani jeden. Kompot no, jasně a dál? Ale dýně se u nás stopro pěstovaly vždycky, ale nevím no, možná díky luxusní výživové hodnotě a dobré skladovatelnosti byly spíše pro dobytek? Máte k tomu někdo zajímavé info? Ráda se něco dovím!
 
 
 *Obrázek dýně bez loga je z Permasemínek
Tradice nemá hranice
Zpět do obchodu